Obligativitatea prezenței unui detector de gaze în fiecare locuință nu ar trebui să fie o surpriză în zilele noastre. Acest lucru vine, desigur, ca o măsură necesară pentru păstrarea siguranței tale, a familiei și a celorlalți din jur. Astfel, conform ordinului ANRE nr. 179/2015 în ceea ce privește detectorul de gaze:

Art. 8 – (1) Clientul final și/sau membrii asociaților de proprietari/locatari au/are obligația să asigure respectarea condițiilor tehnice pentru funcționarea în siguranță a instalației de utilizare.

(2) În situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, OE constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare, clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși.

Cine este răspunzător de detectorul de gaze?

Este foarte important de știut faptul că întreținerea, exploatarea și repararea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale și, implicit a detectorului de gaze, revine ție, clientul final. Motivul este simplu: această instalație este proprietatea ta și ea trebuie să nu pericliteze siguranța celorlalți din jur. Firma care îți furnizează gazele naturale răspunde doar pentru buna funcționare a instalației de utilizare a gazelor naturale. Poți citi aici mai multe despre ce norme de siguranță și prevenție trebuie să cunoști pentru a folosi acest tip de instalație.

Unde se montează detectorul de gaze?

Montarea detectorului de gaz se realizează în toate spațiile consumatoare de combustibili gazoși care sunt închise cu geamuri securizate sau termopan. În locuințele persoanelor fizice, acesta se montează în general în bucătărie. Acesta trebuie amplasat la 30 de centrimetri de tavan, de sus în jos, fără a fi obturat de mobilă sau elemente decorative.

O altă variantă de montare este la aproximativ 150 de centimetri distanță de aparatul care folosește instalația de gaze. Detectorul de gaz nu se pune deasupra consumatorilor de gaze naturale. Pentru ca acesta să nu genereze alarme false, îl poți poziționa mai la stânga sau mai la dreapta.

Verificarea detectoarelor de gaze

Suntem încă la început în noul an, iar dacă încă nu ți-ai pus pe listă verificarea și revizia periodică a instalației de gaz, și implicit a detectorului de gaze naturale, poate că acum este un moment bun să verifici care este termenul limită. Aceste demersuri administrative sunt obligatorii, conform prevederilor legale. Dacă procesul pare dificil, poți parcurge ghidul practic EK Instal de verificare sau revizie instalație de gaze naturale pentru a-ți clarifica procedurile și de ce documente ai nevoie. Aceste verificări și revizii se fac o dată la 2, respectiv la 10 ani. Se pot face și la cererea ta, a proprietarului, dacă constați că ceva nu funcționează cum ar trebui.

Verificările și reviziile trebuie efectuate, de asemenea, doar de firme autorizate ANRE! În situația în care, în urma acestor proceduri, operatorul economic constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare, tu, în calitate de client final, ai obligația de a face toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze. Poți să alegi ce tip de detector ar fi cel mai potrivit pentru locuința ta. Montarea acestuia pe instalația de utilizare a gazelor naturale se poate realiza doar de către un operator economic autorizat ANRE. Îți recomandăm ca cel puțin în acest aspect al vieții să nu faci niciodată rabat de la calitate. Indicat ar fi să-ți achiziționezi echipamente de calitate și să lucrezi doar cu persoane și companii competente din domeniu!