De cele mai multe ori, așa cum ne așternem, așa dormim. Cum deja intrăm în a doua jumătate a anului 2021, e de ajutor să știi ce responsabilități administrative mai sunt de îndeplinit pentru bunăstarea și siguranța locuinței tale.

Una dintre acestea poate fi verificarea sau revizia instalației de gaze. Iar ca aceasta să nu fie o bătaie de cap, ți-am pregătit un ghid pentru procesul de verificare și revizie. Vei înțelege cât de simplu este procesul și că implicarea ta trebuie să fie minimală în comparație cu beneficiile pe care le oferă rezolvarea acestui aspect administrativ.

Acest ghid se adresează în mod special consumatorilor casnici, fie că vorbim de persoane fizice ce locuiesc la bloc, fie la casă.

Diferența dintre verificare și revizie

Verificarea instalației de gaze = Verificare realizată la maximum 2 ani sau la cererea ta expresă în cazul în care ai vreun motiv de îngrijorare și vrei să fii liniștit/ă.

Revizia instalației de gaze = Verificare realizată periodic la maxim 10 ani sau în cazul pierderilor accidentale de gaz sau în cazul în care instalația nu a funcționat mai mult de 6 luni (în acest caz ai obligația de a anunța operatorul de distribuție de gaze naturale înainte de reutilizarea instalației) sau la cererea ta expresă.

Verificările și reviziile tehnice periodice ale instalațiilor de utilizare se realizează întotdeauna în baza unui contract de prestări servicii. Acestea trebuie să fie realizate de către un operator economic autorizat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (A.N.R.E.) până la data scadentă a verificării/reviziei instalației de gaze.

 

 

Care sunt pașii de parcurs pentru verificarea/revizia instalației de gaze?

Dacă utilizezi gaze naturale pentru consum individual propriu (la casă sau la bloc), pașii de parcurs sunt următorii:

  • Programezi verificarea sau revizia tehnică a instalației de gaze telefonic sau prin email la un operator economic autorizat de A.N.R.E.;
  • Pregătești o ultimă factură de consum pentru momentul verificării de către un reprezentant de la operatorul economic autorizat;
  • Reprezentantul firmei autorizate de A.N.R.E. realizează verificarea propriu-zisă prin operațiunile specificate în normativul de gaze, în baza unui contract de prestări servicii;
  • Reprezentantul firmei autorizată verifică informațiile anterioare despre instalația de gaz și întocmește documentația în ceea ce privește starea instalației de gaze din acel moment;
  • Operatorul economic depune documentația de verificare, cu număr de înregistrare, la operatorul de distribuție gaze naturale. Un exemplar va rămâne în posesia ta, consumatorul final;
  • Dacă nu deții instrucțiunile de utilizare a gazelor naturale, persoana care vine să-ți facă revizia ori verificarea tehnică este obligată să îți dea aceste documente;
  • În cazul unor defecțiuni sau scăpări de gaze, EK Instal ți le remediază cu titlu gratuit!

 

 

Documente necesare verificare sau revizie instalație de gaze

Numai firmele autorizate ANRE și specializate în serviciile de verificare și revizuire termică îți pot garanta faptul că locuința ta este sigură. Astfel, dacă ești utilizator casnic (fie că vorbim de casă sau de bloc), Ek Instal îți va solicita pentru verificare/revizie instalație o factură de consum a gazelor naturale. În cazuri obișnuite, factura este suficientă pentru a oferi datele de verificare de care are nevoie un operator economic autorizat.

În alte situații particulare, pot fi solicitate și alte documente, precum:

  • Documente din care să rezulte că a fost efectuată curățarea și verificarea coșurilor și canalelor de evacuare a gazelor de ardere. Aceste activități se realizează doar de către personal specializat în activități de coșerit, respectiv personal calificat în curățarea coșurilor de fum, cu maximum 6 luni înainte de data verificării sau reviziei tehnice a instalației de utilizare.
  • Documente din care să rezulte efectuarea în termen a verificării tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși.
  • Documentația tehnică ce a stat la baza execuției instalației de utilizare (avizată).

 

Situațiile particulare pot fi consultate direct în Procedura privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale din 16.12.2015 publicată de A.N.R.E. în Monitorul Oficial.
Ek Instal îți poate oferi toate detaliile necesare, astfel încât verificarea/revizia instalației de gaze să nu fie o bătaie de cap pentru tine și să simți că lucrezi cu profesioniști în domeniu.