Avem binecuvântarea de a ne fi născut într-o țară în care gazele naturale se găsesc, încă, în cantități uriașe. La o primă căutare, aflăm că în urmă cu 5 ani, resursele estimate existente erau de aproximativ 630 miliarde de metri cubi. Suntem prima țară care a distribuit resursele gazeifere pentru scopuri industriale. De asemnea, suntem recunoscuți la nivel mondial pentru aceste bogății ale naturii.

Totuși, asta aduce cu sine și o asumare a unei infrastructuri de dezvoltare. Cum procedăm în momentul de față cu utilizarea resurselor existente? Ce direcții se impun pentru modernizarea unui sistem de distribuție a gazelor conform standardelor europene?

Citește mai departe pentru a afla ultimele date despre situația actuală a sistemului de gazelor naturale din România.

Cum se realizează distribuția gazelor naturale?

Înainte de a înțelege cum ajung gazele naturale direct în casa ta, e important să știi cum anume funcționează un sistem de distribuție din acest domeniu. În mare parte, acesta este similar cu o hartă rutieră națională, formată din mai multe drumuri sau, în cazul nostru, din distribuitori, conducte și instalații. Toate aceste elemente sunt legate între ele și monitorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pentru ca tu să poți beneficia de această resursă, există o serie de măsuri legislative și prevederi naționale pe care trebuie să le respecți. Fie că ești un consumator casnic sau o afacere (adică un consumator non-casnic), distribuitorul de gaz te va ghida în toate etapele de pregătire, montare și monitorizare a procesului. Dacă dorești să afli mai multe despre proiectarea instalației de gaze, găsești toate informațiile aici.

Conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, există 69 de distribuitori de gaz în România. Pentru ca tu să te poți conecta la una din sursele existente, pregătește-te pentru următoarele activități:

  • Întocmirea și verificarea documentelor în vederea încheierii contractului de distribuție – urmărește cu atenție indicațiile companiei cu care vei semna actele de distribuție. Asigură-te că ai claritate în ceea ce privește toate etapele implementării proiectului de instalare.
  • Analiza documentelor și a solicitării – vei avea nevoie de puțină răbdare până vei primi răspunsul la actele depuse de tine. Atenție la termenele limită în care va trebui ulterior să semnezi contractul cu firma de distribuție.
  • Emiterea contractului de distribuție a gazelor naturale – această acțiune va veni cu acordul operatorului ca tu să ai acces la sistemul de distribuție a gazelor. În maxim 10 zile după ce ai semnat contractul, ar trebui să primești un răspuns.
  • Semnarea și returnarea contractului de distribuție – ai la dispoziție 5 zile lucrătoare să-l trimiți înapoi distribuitorului în varianta semnată, așa că programează-ți cu atenție timpul în această perioadă!

Informații bonus: Vezi ultimul comunicat ANRE din data de 10.03.2021 cu privire la realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare la gazele naturale.

 

Ce implică modernizarea sistemului de distribuție actual?

Pentru ca accesul la sistemul de distribuție a gazelor să funcționeze eficient, e nevoie de o preocupare constantă a autorităților împuternicite. Acestea trebuie să găsească soluții responsabile și strategice pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor în condiții de siguranță maximă. În acest sens, direcțiile de dezvoltare care pot aduce îmbunătățiri ale infrastructurii existente sunt:

  • Creșterea securității în exploatarea rețelelor de distribuție prin modernizarea conductelor. Asta implică o reducere majoră a pierderilor de gaze, scăderea costurilor de operare și scăderea impactului negativ asupra mediului;
  • Digitalizarea serviciilor și a comunicării cu rețeaua de clienți. Cum ar fi să știi tot ce se întâmplă la nivel de proces atunci când îți dorești să te racordezi la sistemul de gaz, direct prin intermediul unui portal digital?
  • Îmbunătățirea sistemului de feedback și comunicare între distribuitori și clienți. De câte ori nu ți s-a întâmplat să ai vreo plângere și să nu ai cu cine să o împărtășești?

La nivel național, companii precum Engie și Delgaz Grid au început demersuri în această direcție, cu sprijinul ANRE. Investirea unor fonduri structurale în această direcție depinde însă și de poziția UE în raport cu perspectiva investițiilor prietenoase cu mediul.

 

 

Gazele naturale – o alegere „verde”?

La fel ca în cazul oricărui tip de energie, utilizarea gazelor naturale prezintă o serie de avantaje și de dezavantaje. În aprilie 2021, statele membre UE au discutat despre modernizarea sistemelor de distribuție a gazelor. În urma acestei dezbateri, factorii de decizie s-au împărțit în două tabere. Pe de o parte, sunt cei care consideră că centralele pe gaze pot înlocui utilizarea termocentralelor pe cărbune. Acestea din urmă generează o cantitate dublă de emisii de CO2. Pe de altă parte, există tabăra statelor care consideră că banii dedicați pentru aceste investiții pot fi direcționați către proiecte care vizează energiile regenerabile, verzi. Mai mult, acest grup de țări susține că producția de gaze naturale implică scurgeri semnificative de gaz metan. Acesta este un compus din categoria celor cu efect de seră.

 

Gazele naturale – încotro?

Indiferent de direcția de modernizare de care va beneficia sistemul actual de distribuție a gazelor naturale, România deține un potențial energetic major. De aceea, responsabilitatea de a contribui la îmbunătățirea sistemului actual depinde de găsirea unei balanțe. Echilibru între modernizarea infrastructurii existente și găsirea unor soluții pentru protejarea mediului înconjurător.
Prin serviciile propuse de noi, ne dorim să reducem și să prevenim scurgerile de gaz. Dar și alte defectări majore care pot genera efecte nedorite asupra sănătății și a mediului tău de viață. De aceea, te asigurăm că în etapa de verificare și revizie a instalației de gaze naturale echipa noastră va interveni cu cele mai moderne echipamente și metode de intervenție.