Te-ai mutat de curând într-o casă nouă și te preocupă proiectarea instalației de gaze naturale? Vrei să modifici instalația actuală? Înainte de a te apuca de acest proiect, trebuie să înarmezi cu răbdare și să te interesezi de obținerea tuturor aprobărilor necesare. Confortul și siguranța trebuie să fie principalele tale priorități când vine vorba de locul pe care îl numești „acasă”.

Astfel, pentru a te ajuta să iei decizii corecte, în acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi despre proiectarea instalației de gaze. În felul acesta, vei economisi timp, vei deține informații avizate și proiectul în sine se va desfășura în condiții optime.

Ce presupune proiectarea instalației de gaze

Proiectarea instalației de gaze este mai mult decât realizarea unei schițe electronice. Prin intermediul acesteia, încercăm să avem în vedere nevoile oamenilor raportate la realitate din teren. Un proiectant de instalații de gaze specializat știe care sunt problemele reale la care te-ai putea expune. În plus, îți va asigura funcționalitatea, dar și designul plăcut a instalației.

Fie că stai la casă, fie că stai la bloc, instalația de gaze proiectată necorespunzător poate crea atât disconfort vizual, cât și fizic. Prin procesul de proiectare avem în vedere atât clădirea, cât și vecinătățile acesteia, pentru a putea anticipa evoluția rețelei. În plus, putem salva estetica spațiului tău. Proiectarea se realizează întotdeauna în funcție de nevoile clientului, bineînțeles în conformitate cu normele legale.

Un alt aspect important în procesul de proiectare este funcționalitatea branșamentelor. Proiectantul se va asigura că acestea vor fi ușor de accesat, pentru a evita costurile suplimentare viitoare.

Totodată, înainte de proiectarea instalației de gaze, este important să știi care este locul punctelor de ardere. Aici ne referim la locul centralei termice, a aragazului sau a altor elemente de felul acesta.

Pașii necesari pentru proiectarea instalației de gaze

Din punct de vedere normativ, ANRE reglementează foarte clar etapele și termenele ce trebuie parcurse pentru racordarea la rețeaua de gaze prin Ordinul 82/2017, cu modificări ulterioare:

– Depunerea unei cereri de racordare la Sistemul de Distribuție;
– Stabilirea soluției tehnice de alimentare cu gaze naturale a locului de consum;
– Emiterea avizului tehnic de racordare sau a refuzului de racordare;
– Realizarea unui contract de racordare cu operatorul sistemului de distribuție;
– Achitarea taxelor impuse de operatorul sistemului de distribuție;
– Proiectarea instalației de racordare în conformitate cu legislația în vigoare;
– Verificarea proiectelor tehnice de către operatorul sistemului de distribuție, prin intermediul verificatorilor atestați ANRE;
– Punerea în practică a proiectului;
– Punerea în funcțiune a instalației de racordare la sistemul de distribuție de către operatorul sistemului de distribuție.

Proiectarea instalației de gaze naturale se realizează doar de companii autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. EK INSTAL este o companie autorizata ANRE tip PDIB nr. 18849/2019 în vederea proiectării instalațiilor de utilizare gaze naturale. Noi vă oferim serviciile de proiectare și reconstituire documentație tehnică pentru instalațiile de gaz.

Știm că astfel de informații nu sunt tocmai ușor de asimilat, mai ales dacă nu te preocupă în mod direct subiectul. Însă, pentru orice nelămurire sau informație suplimentară, echipa noastră este pregătită să te ajute. De asemenea, încurajăm și contribuim la prevenirea pericolelor prin reviziile tehnice și verificările periodice legale, dar și prin respectarea reglementărilor în domeniu. În scopul înlăturării consecințelor tragice, cea mai simplă cale spre siguranță rămâne prevenția.