Centrala termică pe gaz este una dintre cele mai răspândite tipuri de centrale pe care românii o aleg pentru încălzirea locuințelor. Totodată, acest tip de centrală termică este des întâlnită și în clădiri de birouri, instituții publice și alte spații datorită eficienței sale.

În articolul ce urmează, ne propunem să surprindem cât mai detaliat avantajele și dezavantajele încălzirii cu o centrală termică. Pentru alte sfaturi despre menținerea în stare optimă a centralei tale, urmărește blogul nostru.

Avantaje centrala termică

  1. Eficiență energetică la costuri reduse 

Centralele termice sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic și generează costuri reduse de încălzire comparativ cu alte surse de încălzire disponibile pe piață. Deși în prezent sunt tot mai populare sursele de încălzire electrice, precum șemineele și panourile radiante cu infraroșu, centralele termice rămân în topul preferințelor.

 

  1. Service rapid și facil

Dacă centrala ta are probleme, găsirea unei echipe pricepute în repararea acesteia este foarte ușoară. În plus, nu este recomandat să încerci să repari singur centrala dacă nu ai cunoștiințe în domeniu. De multe ori, reparațiile casnice generează mai multe daune centralei. De aceea, atunci când ai probleme, poți apela cu încredere la specialiștii din echipa EK Instal.

 

  1. Ușor de controlat 

Centrala este foarte ușor de controlat cu ajutorul unui termostat. Unele modele noi au integrate funcția Wi-Fi. Astfel, poți controla cu ușurință încălzirea din locuința ta, chiar de pe telefonul mobil.

 

  1. Înlocuire ușoară

Centrala termică este ușor de înlocuit în cazul unei defecțiuni majore atât timp cât ai deja toată infrastructura acesteia instalată. În cazul nefericit al unei avarii, centrala se poate înlocui și un nou sistem poate fi instalat în doar câteva momente. Acest lucru nu se poate realiza în cazul altor sisteme de încălzire, precum încălzirea prin pardoseală.

 

  1. Încălzire mai rapidă

Centrala pe gaz îți va încălzi casa mai repede în comparație cu centralele sau caloriferele electrice. Acest lucru se datorează faptului că căldura maximă va fi atinsă chiar atunci când porniți centrala. În cazul unei centrale termice electrice, trebuie să așteptați ca aceasta să se încălzească mai întâi, iar apoi aceasta va degaja căldură în locuința ta.

 

  1. Durată îndelungată de viață 

Atunci când este utilizată și întreținută în mod corespunzător, centrala rezistă foarte mult timp și reușește să își îndeplinească cu succes rolul. Pentru a te asigura că centrala ta funcționează în parametrii optimi, este indicat să citești manualul de instrucțiuni al acesteia. De asemenea, pentru a prelungi durata de viață a centralei, urmează recomandările de întreținere din manualul acesteia.

 

  1. Un singur dispozitiv, încălzire pentru mai multe spații 

Centrala termică este foarte eficientă și poate încălzi fără probleme mai multe încăperi. Comparativ cu alte surse de căldură precum aerotermele sau caloriferele electrice, centrala termică este alegerea optimă din acest punct de vedere.

 

  1. Siguranță în utilizare 

Centrala vine cu o serie de dispozitive de siguranță încorporate, pentru a elimina complet riscurile accidentelor. Printre aceste sisteme de siguranță se numără termostatul oprirea automată și oprirea manuală de urgență.

Dezavantaje centrala termică

  1. Poluarea mediului înconjurător

Gazul este un combustibil fosil, care produce dioxid de carbon atunci când este ars. Așadar, centrala termică pe gaz nu este o sursă curată de energie.

 

  1. Fluctuații ale prețurilor

Deoarece România este o țară ce importă gaze naturale, prețurile acestui combustibil depind de cererea din întreaga lume și de furnizorul de gaze naturale. Conform Digi24, România a importat, în primele 11 luni din 2021, o cantitate de gaze naturale cu 67,4% mai mare faţă de cea din perioada similară din 2020.

 

  1. Instalare costisitoare

Instalarea unui sistem de încălzire cu centrală termică poate fi costisitoare. Dacă nu ești racordat la rețeaua de gaz, conectarea proprietății tale poate fi, de asemenea, destul de costisitoare. Totodată, documentația necesară înaintea instalării unui astfel de sistem de încălzire este de multe ori greoaie, iar procedurile durează destul de mult.

 

  1. Revizie și verificări tehnice

Centrala termică pe gaz trebuie verificată de o echipă de specialiști o dată la doi ani pentru a constata dacă aceasta funcționează eficient. Află mai multe despre reviziile tehnice și verificările necesare în articolul de pe blog.

 

  1. Costuri de întreținere ridicate

Dacă nu întreții centrala termică în mod corespunzător, aceasta se poate avaria, iar costurile unei intervenții specializate pot fi destul de ridicate.

Așadar, centrala termică pe gaz este o sursă de încălzire eficientă, care se potrivește de minune în multe spații. Aceasta are numeroase avantaje și, dacă este întreținută așa cum trebuie, are și puține minusuri. Sperăm ca informațiile prezentate mai sus să te ajute în alegerea unei surse de încălzire potrivite nevoilor tale. Pentru alte sfaturi și informații despre sistemele de încălzire poți lua oricând legătura cu unul dintre specialiștii noștri autorizați.