În anotimpul rece, întâmpinăm adesea o problemă: cum uscăm rufele rapid, chiar și când afară este frig? Uneori, misiunea aceasta ne face să apelăm la trucuri, cum ar fi uscarea rufelor pe calorifer. Zi drept, și tu ai făcut asta cel puțin odată!

Știm că intențiile sunt bune. Cu toate acestea, există unele riscuri la care îți expui familia prin uscarea pe calorifer. Pe scurt, câteva dintre acestea sunt:

  1. Posibilitatea de a căpăta alergii din cauza prafului și bacteriilor ce se adună pe calorifer;
  2. Creșterea nivelului de umiditate din locuință;
  3. Apariția mucegaiului;
  4. Fluctuații de temperatură datorate apei ce se evaporă în cameră.

 

Uscarea rufelor pe calorifer provoacă risc crescut de alergii

Oricât de mult te-ai strădui să îl cureți, pe calorifer se adună, în timp, particule de praf și bacterii. De aceea, atunci când usuci hainele pe calorifer acestea preiau praful și acarienii. Acestea intră în țesătură și îți pot afecta, ulterior, sistemul imunitar și provoacă alergii.

Mai mult decât atât, studiile arată că expunerea la acarieni poate provoca astm sau simptome precum tuse, oboseală constantă, iritație la nivelul ochilor, gâtului și pielii, dureri de cap sau greață.

Uscarea rufelor pe calorifer provoacă umiditate excesivă

Hainele proaspăt spălate conțin până la 2 litri de apă care sunt eliberați în cameră. Din acest motiv, umiditatea poate crește cu până la 30%, ceea ce face aerul din încăpere mai greu de respirat. În plus, creșterea umidității facilitează și apariția sporilor de mucegai, atunci când suprafața încălzită ia contact cu țesăturile umede.

 

Uscarea rufelor pe calorifer poate provoca supraîncălzirea centralei termice

Din cauza vaporilor de apă din hainele ude, temperatura din cameră scade, chiar dacă centrala termică funcționează ca de obicei. Astfel, din dorința confortului termic, s-ar putea să provoci o supraîncălzire a centralei.

Este indicat să lăsăm caloriferele din locuință neacoperit, pentru a avea mereu o temperatură constantă și o stare de sănătate bună.

 

Așadar, sfatul nostru este să îți protejezi sistemul de încălzire și să renunți la „varianta ușoară” de a usca rufele pe calorifer. Și, dacă tot vorbim despre centrale termice, nu uitați să verificați dacă aveți reviziile periodice realizate la timp!

 

uscarea rufelor