Majoritatea centralelor moderne necesită adesea doar o întreținere anuală și o inspecție sporadică a manometrului centralei, însă poți afla de unul singur presiunea apei din centrală. Există o posibilitate mai mare de a se forma scurgeri în sistem dacă presiunea centralei este prea mare. De asemenea, sistemul nu va funcționa la fel de eficient dacă presiunea este prea scăzută. Prin urmare, menținerea presiunii corespunzătoare a centralei tale termice este crucială. Totodată, te asiguri că sistemul tău încălzește eficient casa.
Iarna, în special, nimeni nu vrea să rămână fără căldură sau apă caldă în propria casă. Una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor centralei termice este presiunea prea mare sau prea scăzută a acesteia. În acest articol, vom acoperi tot ce trebuie să știți referitor la presiunea centralei, de la modul de verificare a presiunii până la modul de represurizare a sistemului.
De ce este importantă presiunea apei din centrală?
Presiunea apei din centrala termică este importantă deoarece sistemul încălzește apa rece care curge într-un circuit de conducte și calorifere prin casa ta. Dacă ai un sistem mixt, presiunea va fi menținută printr-o „bucla de umplere” care se conectează la conducta de apă. Pentru ca centrala termică să funcționeze cât mai sigur și eficient posibil, presiunea apei trebuie să fie stabilă atunci când conductele se extind și se contractă, pentru a te asigura că nu apar probleme atunci când casa ta este încălzită.
Cum să verifici presiunea din centrală?
Majoritatea centralelor au manometre încorporate, astfel încât să poți verifica cu ușurință nivelul de presiune al sistemului. Manometrul poate afișa presiunea folosind un cadran (un manometru hidraulic) sau, dacă ai instalată o centrală termică modernă, este posibil să ai o versiune digitală. Dacă este manometrul hidraulic va avea zona verde și zona roșie așa cum s-a menționat mai sus. În cazul în care ai un manometru digital (care seamănă puțin cu un panou de comandă), de obicei va clipi un semnal de avertizare dacă presiunea este scăzută sau peste limită.
Care este presiunea corectă pentru centrală?
Presiunea în centrala termică ar trebui să fie între 1 și 2 bari. Dacă coboară sub un bar sau depășește 2.75 bar atunci trebuie intervenit. Cu toate acestea, este important să verifici manualul centralei. Asta pentru a afla exact care ar trebui să fie presiunea optimă a apei din sistem, deoarece aceasta poate varia între mărci și modele.
Când încălzirea este pornită și centrala termică începe să funcționeze, presiunea trebuie să fie între 1,5 și 2 bari pentru a funcționa la capacitate maximă. Majoritatea centralelor au de obicei zonele de presiune colorate pentru a te ajuta să vezi dacă centrala este presurizată corect. De asemenea, indicatorul de presiune al centralei termice va fi în zona verde dacă este la presiunea corectă. Dar dacă este prea mare sau prea scăzută (peste 2 sau sub 1), indicatorul va fi în zonele roșii critice.
Ar trebui să crească presiunea când încălzirea este pornită?
Când încălzirea este pornită, presiunea centralei tale termice ar trebui să crească puțin deoarece apa caldă din calorifere și conducte măresc presiunea în întregul sistem. Prin urmare, atunci când încălzirea este pornită, ar trebui să observi o mică creștere a presiunii centralei pe manometru, dar nu peste 2 bari.
De asemenea, înainte să pornești căldura este recomandat să citești manualul de utilizare a centralei termice, pentru a determina presiunea ideală și pentru a te asigura că nu crește cu mai mult de 1 bar peste capacitatea sa de funcționare.
Când încălzirea este oprită și caloriferele sunt reci, presiunea apei ar trebui să fie între 1 și 1,5 bari. Aceasta indică faptul că acul manometrului trebuie să rămână în regiunea verde.
Ce se întâmplă dacă presiunea centralei este prea mare?
Nu este neapărat periculos dacă presiunea centralei termice este prea mare. Vasul de expansiune care reglează raportul aer/apă din sistemul de încălzire, controlează și presiunea din centrala ta. Însă, dacă vasul de expansiune are aer insuficient, presiunea se poate ridica la un nivel nesigur și poate cauza scurgeri de apă prin supapa de limitare a presiunii. Dacă presiunea centralei termice crește prea tare, aceasta se va opri adesea singură. Asigură-te că iei legătura cu un inginer autorizat dacă se întâmplă acest lucru!
Cum să-ți represurizi centrala cu presiune scăzută?
Îți poți represuriza singur centrala termică dar, deoarece sistemul de presiune al fiecărei centrale este unic, este esențial să consulți manualul de instrucțiuni. De asemenea, poți verifica site-ul web al producătorului pentru a vedea dacă au articole sau videoclipuri despre adăugarea de presiune la sistemele lor.
În principiu, vei permite să intre în sistem o cantitate de apă, prin bucla (un tip de robinet) de umplere pentru a represuriza centrala. Cele două tipuri principale de bucle sunt „încorporate” și „externe”. Buclele de umplere pot varia în ceea ce privește proiectarea și procesul de umplere. Iată care este procesul de bază de represurizare:
- Oprește centrala și las-o să se răcească;
- Găsește bucla de umplere sau atașeaz-o la centrală;
- Asigură-te că poți vedea manometrul în timp ce utilizezi bucla de umplere;
- Deschide supapele de pe ambele părți pentru a lăsa apa să intre în sistem;
- Așteaptă până când manometrul atinge 1,5 bari apoi închide fiecare robinet, unul după altul;
- Pornește din nou centrala termică și, dacă este necesar, apasă butonul de resetare.
Este destul de simplu să afli dacă presiunea este motivul pentru care centrala ta a încetat să funcționeze. Sperăm că te-am ajutat cu acest articol, cu ajutorul căruia poți încerca să remediezi singur problema. Dacă vrei să apelezi la profesioniști, echipa EK Instal este pregătită să îți sară mereu în ajutor.