Astăzi există multe opțiuni de a controla temperatura casei tale, începând de la termostatul clasic, cu taste, până la aplicațiile de pe smartphone. La bază, un termostat este pur și simplu un dispozitiv ale cărui comenzi sunt folosite pentru a regla temperatura într-o casă. Poți seta temperatura dorită, iar acesta funcționează pentru a-ți menține casa la nivelul de căldură preferat de tine. De aceea, dacă temperatura locuinței începe să scadă, termostatul pornește automat încălzirea. Acesta funcționând ca un regulator de încălzire ce menține temperatura constantă. În articolul de mai jos vei afla mai multe despre termostat și de ce este atât de importantă utilizarea unui astfel de dispozitiv pentru locuința ta.

Indiferent dacă este montat pe perete sau pe boiler, acest mic panou de control este esențial pentru reglarea temperaturii casei tale. Termostatul este o componentă absolut esențială a sistemului de încălzire, indiferent de dimensiunile casei. Prin detectarea temperaturii camerei și prin comanda către cazan, când se pompează apă prin sistem, termostatul te asigură că nu risipești energie în mod inutil. De asemenea, este menținută o temperatură optimă în orice moment al zilei.

Clasificarea termostatelor

Înainte de a achiziționa un termostat, dacă nu ai făcut-o deja, trebuie să-ți fie cunoscut faptul că sunt trei mari categorii de astfel de dispozitive.

Termostat mecanic cu benzi bimetalice

Acesta este un tip tradițional de termostat ce are doi senzori construiți din două metale diferite care se extind și se contractă la viteze diferite. Ușoare schimbări de temperatură determină schimbarea celor două bucăți de metal, astfel deschizând și închizând circuitul. Dezavantajul folosirii acestui tip de termostat fiind ecartul foarte mare, ce poate ajunge și până la 4-5 grade.

Termostat mecanic cu burduf

Acestea au aceeași filosofie de funcționare precum cele mai de sus. Diferența este că burduful umplut cu gaz reacționează mai repede decât benzile metalice. Astfel se crează un răspuns mai rapid la schimbările de temperatură.

Termostat electronic sau digital (inteligent)

Termostatele electronice sunt cele cu fir sau fără fir care au un ecran LCD și sunt destul de ușor de programat. Cele inteligente sunt poate cele mai comode și mai eficente. Asta pentru că poți crea programe personalizate și te atenționează pe smartphone dacă există o scădere bruscă a temperaturii. De asemenea, poate porni căldura când te afli la o anumită distanță față de locuință, pentru a te bucura de ambientul dorit când ajungi acasă.

Avantajele termostatelor

După cum probabil că deja ți-ai dat seama, termostatul este destul de important în procesul de încălzire al locuinței. În primul rând, caracteristica funcțională pe care o are reprezintă un mare avantaj. Printr-o simplă setare, făcută o singură dată, poți optimiza nivelul consumului de energie din casa ta. Totodată dispar frustrările aduse de faptul că în locuința ta este mai cald sau mai frig decât ți-ai dori.

termostatul

De asemenea, un alt avantaj pe care îl au termostatele programabile este faptul că acestea au integrate și setări de temperatură. Astfel, poți regla temperatura în diferite perioade ale zilei după bunul plac. Acest lucru îți permite să economisești energie prin oprirea încălzirii atunci când ești la serviciu sau chiar în concediu. Dar în același timp să ai parte de un cămin călduros la întoarcerea acasă.

Foarte important de reținut este faptul că nu este necesar să ridici temperatură setată, chiar dacă acest lucru poate părea tentant. Avantajul de a avea un termostat este că acesta va reacționa la vremea mai rece și va asigura încălzirea locuinței, până la punctul de referință pe care îl alegi. Este absolut normal ca într-o zi mai rece, să dureze mai mult până se încălzește casa. Însă poți programa termostatul să pornească mai devreme și astfel vei scăpa de astfel de griji.

Poate cel mai mare beneficiu al unui termostat, mai ales dacă vorbim despre cele inteligente, este reducerea costurilor la energie. Odată cu creșterea facturilor la energie, reducerea consumului este cea mai bună modalitate de a combate costurile mai mari. Termostatele permit tuturor celor ce folosesc un sistem de încălzire să seteze temperatura optimă casei sale, astfel încât să își satisfacă nevoile financiare și de confort.

Specialiști de încredere pentru casa ta

Dacă vrei să te asiguri că sistemul tău de încălzire a locuinței funcționează în condiții optime, atunci ai nevoie de o echipă de specialiști în domeniul de verificări și revizii ale instalației de utilizare a gazelor naturale. Cu ce te poate ajuta echipa EK INSTAL? Oferta noastră de servicii cuprinde următoarele:

  • verificare și revizie instalații gaze
  • verificări tehnice periodice pentru centralele termice
  • proiectarea instalației de gaze
  • montarea sau înlocuirea detectoarelor de gaze

Pentru orice informație, ne poți contacta cu încredere la unul din numerele de telefon 0232 270 810 sau 0755 330 011.