Ne ocupăm de întreținerea, repararea și verificarea centralelor termice pe gaz de mult timp. În toată această perioadă, am descoperit câteva sfaturi utile pe care fiecare proprietar ar trebui să le cunoască atunci când vine vorba de întreținerea centralei sale.

Centrala ta este unul dintre cele mai utile – și, dacă nu este îngrijită corespunzător, potențial periculoase – sisteme din întreaga gospodărie. După cum îți va spune orice expert în sisteme de încălzire,  în timp ce întreținerea corectă a centralei tale va necesita în cele din urmă o îngrijire profesională, există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține centrala în stare bună. Află din acest articol care sunt sfaturile pe care le poți urma pentru a întreține cu ușurință centrala termică și pentru a-i prelungi durata de viață.

 

Asigură o curățare regulată a centralei

Orice centrală termică pe gaz trebuie curățată  în mod regulat, indiferent de brandul de care aparține sau de cât de nouă este aceasta. Un sistem de încălzire bine întreținut te va ajuta să economisești consumul de energie. Dacă centrala ta este curată, aceasta va funcționa eficient.

Iată ce trebuie să faci pentru a curăța centrala termică:

 1. Începe prin a opri centrala. Localizează întrerupătorul principal și oprește-l.
 2. Așteaptă cel puțin 2 ore pentru ca unitatea să se răcească, altfel te vei arde.
 3. Folosește șurubelnițe pentru a îndepărta capacul și stiva de aerisire iar apoi verifică funinginea pentru a te asigura că nu este prea multă, deoarece acest lucru ar duce la o ardere proastă. Chiar și un strat subțire de reziduuri poate scădea randamentul centralei tale.
 4. Spală bine tuburile pentru a curăța unitatea centralei, folosind o perie de curățare, apoi toarnă puțină apă curată pentru a spăla tuburile. Așteaptă ca acestea să se usuce înainte de a aspira partea inferioară și exterioară.
 5. În continuare, ar trebui să verifici și îmbinările pentru a observa dacă aerul nedorit nu intră. În caz contrar, acesta ar reduce eficiența cazanului.
 6. În cele din urmă, reasamblează piesele și repornește unitatea centralei.

 

Deși sfaturile de mai jos sunt testate și folosite de noi, nu îți recomandăm să încerci să cureți singur centrala termică dacă nu ai cunoștințe minime în acest domeniu. De multe ori poți genera mai multe probleme decât rezolvări.

 

Angajează o firmă specializată în verificarea centralei

Întreținerea anuală a centralei este cea mai ușoară și cea mai bună modalitate de a-i crește durata de viață, de a preveni deteriorarea și de a te asigura că aceasta funcționează în condiții optime. Service-ul profesionist menține valabilă garanția producătorului.

Specialiștii noștri încearcă să detecteze problemele ușoare de la început, înainte ca acestea să se transforme ulterior în probleme costisitoare și periculoase. Dacă ai nevoie de o verificare a centralei tale, poți conta oricând pe noi. Găsești datele noastre de contact la un click distanță, pe site.

Deoarece achiziționarea unei centrale noi este extrem de costisitoare, este o idee bună să apelezi la un expert care ar face tot posibilul să-ți curețe temeinic centrala termică. Inginerul va asigura întreținerea preventivă. În plus, suprafețele centralelor pot fi periculoase de inspectat. Prin urmare, cel mai bine este să lași acest lucru pe seama unui expert.

Există, de asemenea, riscul să deteriorezi centrala dacă nu optezi pentru ajutorul unei firme specializate. Iată câteva dintre serviciile care sunt garantate atunci când angajezi un inginer în siguranța gazelor:

 • Verificarea existenței scurgerilor de gaze sub și în jurul centralei.
 • Verificarea funcționării în interval normal a presiunii și temperaturii.
 • Găsirea și rezolvarea eventualelor erori pe panoul de afișare.
 • Asigurarea faptului că nu există nici un blocaj în orificiile de aer de combustie.
 • Ascultarea cu atenție a centralei, pentru a te asigura că nu există zgomote sau vibrații neobișnuite.

 

Păstrează centrala bine conectată

Un alt sfat care te va ajuta să-ți menții centrala în stare bună este să te asiguri că aceasta este bine conectată. O centrală conectată corespunzător oferă performanțe uimitoare. Pentru a face acest lucru, este necesar să verifici conductele de gaz și racordurile electrice, împreună cu racordurile de apă. Va trebui să inspectezi atât conexiunile de apă de intrare, cât și de ieșire, astfel încât debitul de apă să rămână optim.

 

Verifică calitatea apei

Un sfat important pe care ar trebui să îl iei în considerare pentru menținerea centralei în stare bună este verificarea calității apei, deoarece aceasta indică starea de sănătate a centralei tale termice. Dacă apa din centrală este fără reziduuri sau reziduuri de ulei și limpede, înseamnă că funcționează corect.

Pe de altă parte, în cazul în care calitatea apei este proastă, acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra centralei tale. Deoarece centrala termică transformă apa în abur, trebuie să te asiguri că apa folosită este curată și de bună calitate. Apa murdară provoacă cicluri scurte și abur umed.

Verifică indicatorul și află dacă există semne de cazan murdar. Dacă găsești astfel de semne, cel mai bine ar fi să iei legătura cu un service autorizat, pentru a putea remedia problema în cel mai scurt timp.

 

Setează presiunea corectă

Centrala trebuie să aibă o presiune de funcționare de aproximativ 1,2 până la 1,5 bari. Când o pornești, ar trebui să aștepți câteva minute pentru a vedea dacă aceasta îndeplinește parametrii.

Dacă presiunea este foarte mare, va trebui să utilizezi caloriferele pentru a reduce presiunea. Pe de altă parte, dacă presiunea pare a fi destul de scăzută, este indicat să deschizi puțin robinetul pentru a permite unei cantități mai mari de apă să se îndrepte spre circuitul de încălzire.

 

Asigură-te că țevile sunt bine izolate

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă inginerii sunt conductele înghețate în lunile mai reci. Nu numai că țevile înghețate reprezintă un inconvenient, dar există și riscul ca țevile tale să se spargă atunci când are loc dezghețul.

Izolarea țevilor este o sarcină de bricolaj relativ simplă, care implică ținerea țevilor în zone precum mansardă și garaj. În acest mod, minimizezi pierderile de căldură și te ferești de frig, împiedicând înghețarea apei și spargerea țevilor.

Nu uita: Izolarea țevilor este mult mai accesibilă și ușoară decât repararea acestora și prelungirea duratei de viață a sistemului.

 

Setează temperatura corespunzătoare

Pentru a avea grijă de centrala ta termică, trebuie să setezi mereu temperatura corectă. În general, temperatura ar trebui să fie de 18 ºC atunci când pleci la serviciu sau la culcare. Cu toate acestea, temperatura trebuie să fie de 21 ºC în timpul orelor de activitate. Un sfat care te va ajuta să menții temperatura optimă este să te îmbraci corespunzător.

 

Verifică regulat caloriferele

Caloriferele din casa ta trebuie monitorizate îndeaproape. Trebuie să le cureți pentru a elimina aerul acumulat în interior. Recomandarea noastră este să utilizezi un recipient și o șurubelniță atunci când începi acest proces.

Pe măsură ce răsucești supapa de purjare a radiatoarelor, vei auzi un sunet asemănător unui fluier. În momentul în care sunetul se oprește, vei începe să vezi picături de apă care se revarsă. Acum poți continua cu închiderea supapei de purjare, deoarece aerul a fost eliminat în mod corespunzător.

Dacă intenționezi să pleci de acasă pentru o perioadă îndelungată, este recomandat să închizi robinetul principal de alimentare cu gaz. Fii întotdeauna vigilent și contactează un profesionist dacă apar probleme neașteptate.

Odată ce ai trecut peste sfaturile noastre, vei ști cum să-ți păstrezi centrala termică în stare perfectă. De la asigurarea curățării regulate la menținerea cazanului ventilat, fiecare sfat va ajuta la prelungirea duratei de viață a cazanului dumneavoastră.

Ai nevoie de ajutor specializat? Apelează cu încredere la echipa noastră de experți în domeniul sistemelor de încălzire. Pentru orice serviciu ai nevoie, îți stăm la dispoziție. Ne poți contacta direct pe site.