Așa cum știm deja, gazul natural este un inflamabil foarte puternic, ce se găsește sub formă de zăcământ în cele mai profunde straturi ale pământului.

Cu toate că acesta poate fi dăunător pentru sănătatea și siguranța oamenilor, gazul natural este insipid și inodor, ceea ce-l face greu de sesizat.

Și-atunci de ce spunem mereu că „simțim miros de gaz”?

Ei bine, pentru a preveni problemele pe care scurgerile de gaz le-a putea provoca, specialiștii au găsit o soluție. Prin adăugarea mercaptanului în instalația de gaze naturale, putem identifica mult mai ușor aceste scăpări.

 

Ce este mercaptanul

Mercaptanul, cunoscut și sub denumirea de tiol, este un compus organic, alcătuit din unul sau mai mulți atomi de sulf, legați de catena de carbon. Această denumire a fost folosită pentru prima dată în 1832.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, mercaptanul „este un derivat al hidrogenului sulfurat, cu miros extrem de neplăcut folosit în odorizarea gazelor combustibile spre a semnala pierderile accidentale de gaz. Mirosul este asemănător celui de usturoi sau de ouă stricate”. Când este încălzit până la descompunere, acesta emite vapori toxici și inflamabili.

Nasul uman poate simți prezența mercaptanilor în aer chiar și atunci când concentrația este foarte mică. Mai exact, acesta poate detecta o moleculă de mercaptan dintr-un milliard de molecule.

Mercaptanul poate fi produs:

  • în urma descompunerii materiei organice;
  • de unele animale (de exemplu, sconcsul);
  • de ceapă sau alte alimente și produse cu miros puternic neplăcut;
  • de corpul uman: acesta se regăsește într-o cantitate foarte mică în cazul oamenilor.

Ce efecte are mercaptanul asupra sănătății?

Mercaptanul este iritant pentru ochi, piele și tractul respirator.

Primele semne ale inhalării de mercaptan sunt: dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, tuse și lăcrimarea ochilor. Expunerea pe o perioadă mai mare provoacă greață, vărsături, amețeli, dureri de cap și lipsă de coordonare.

Simptomele pot fi mai severe dacă timpul petrecut în preajma acestui miros este îndelungat, întrucât gazul combinat cu această soluție este absorbit rapid în plămâni. Ca urmare, el poate afecta sistemul nervos și pe cel cardiovascular.

Deși efectele pot fi destul de serioase, nu există un antidot exact, tratarea acestora variind în funcție de persoană. Unii oameni au nevoie de spitalizare, pe când alții au nevoie doar de repaus pentru câteva zile.

 

Ce să faci când simți miros neplăcut de gaz în casă

 

Cele mai simple acțiuni pe care ar trebui să le urmezi sunt:

  • Deschide ușile și ferestrele locuinței, apoi evacuează locuința până la venirea specialiștilor;
  • Nu utiliza energia electrică sau alte aparate electronice;
  • Nu încerca să găsești singur sursa scurgerilor de gaz sau soluții la această problemă;
  • Apelează la oameni specializați în acest domeniu.