Trebuie să recunoaștem că am avut o iarnă cam atipică anul acesta. Cu toate acestea, temperaturile de afară fac încă necesară încălzirea locuințelor, motiv pentru care considerăm relevantă o discuție despre încălzirea la aragaz. Deși scopul poate părea nobil (economisirea banilor dați pe facturi), tehnica este una dintre cele mai periculoase.

În primul rând, statisticile arată că peste 20% din cazurile de intoxicații cu monoxid de carbon au loc din cauza încălzirii locuințelor cu ajutorul aragazului. Victimele sunt, de cele mai multe ori, vârstnici sau copii. De asemenea, sunt expuse și persoanele care își petrec mare parte din timp în cadrul locuinței.

Suntem tentați să credem că încălzirea la aragaz este specifică mediului urban, însă problema pare să se extindă și în cadrul rural. În medie, în România, 12 locuințe sunt afectate de incendii, în urma cărora cel puțin o persoană cade victimă. Dintre acestea, 3 incendii se produc în bucătărie, din cauza utilizării aragazului. Pericolul de incendiu este dat de specificul activităților desfășurate în cadrul locuințelor, amplificate de anumite împrejurări favorizante, precum încălzirea la aragaz.

încălzirea la aragaz

De ce este bine să eviți încălzirea la aragaz

Probabil că te gândești: „Dar asta nu mi se poate întâmpla mie!”. În realitate, însă, e foarte probabil ca asta să fi gândit și victimele unui incendiu… înainte ca acesta să aibă loc. Așadar, pericolul nu este eliminat doar pentru că tu îl ignori – iar asta ar trebui să te pună pe gânduri.

Încălzirea la aragaz nu este riscantă doar din cauza monoxidului de carbon pe care îl formează. Aceasta ne afectează și sănătatea, provocând congestii pulmonare, gripe, astm sau intoxicație cu gaz.

De aceea, este indicat să utilizăm sistemele centralizate de încălzire care ne oferă temperatură confortabilă și, în același timp, siguranță. Atunci când alegi „varianta clasică” a centralei termice, ești sigur că întreaga familie este în siguranță. Bineînțeles că și aceasta are nevoie de verificări și revizii periodice pentru a ne asigura că funcționează în parametri normali. Pentru asta, însă, există specialiști care te pot ajuta.