Fuga de reguli e adânc sădită în oameni. Ne place tuturor să acţionăm după propriul plac. Dar, uneori, libertatea fără prevenţie pavează drumul spre pericol. În asemenea situaţii, prevederile legale sunt dovada că, pe cât pare de incomodă, o obligaţie e, de fapt, un lucru cât se poate de util.

Ce spune litera legii?

Încă din anul 2008, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a impus ca obligatorie montarea de detectoare de gaze naturale. Prevederea făcea referire la încăperile în care există aparate de utilizare a gazelor şi suprafeţe vitrate construite integral sau parţial din geamuri cu grosimea mai mare de 4mm, ori din construcţie specială – geam securizat sau termopan. Totodată, prin acelaşi act normativ, erau vizate şi încăperile cu risc mare de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate.

Cuprinse în Ordinul M.E.C nr. 58/2004 aceste prevederi au fost abrogate în anul 2009. Ulterior, prin Ordinul ANRE nr. 179/2015, obligativitatea montării detectoarelor de gaze în cazul instalaţiilor interioare de gaze a fost reluată.

Menţiunile legale fac referire, însă, la cazurile în care instalaţia nu corespune condiţiilor tehnice la momentul punerii ei în funcţiune. Prin urmare, aceste detectoare de gaze sunt necesare atunci când sunt constatate riscuri la efectuarea reviziilor şi verificărilor tehnice de către firmele autorizate.

 

Prevederile actuale

Reactualizarea legii începând cu 5 iunie 2018, a declanşat un nou val de rumori. Cum majoritatea locuinţelor moderne sunt dotate cu geamuri termopan, obligativitatea a fost percepută de consumatorii serviciilor de gaze naturale drept o ameninţare. Prevederile nu se aplică, însă, retroactiv. Mai mult, nu sunt vizate locuinţele care corespund proiectului iniţial al construcţiei, au ferestre cu tâmplărie din lemn şi dispun de instalaţii care funcţionează în siguranţă. În caz contrar, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze, cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer.

Ce rişti dacă nu te supui normelor? Întâi de toate, primul semn de îngrijorare ar trebui să fie siguranţa ta. Apoi, autorităţile aplică sancţiuni care te pot afecta. În funcţie de caz, încălcarea prevederilor atrage neplăceri, de la amenzi până la întreruperea alimentării cu gaze.

 

Cum se realizează montarea detectoarelor?

Doar firmele autorizate de ANRE pot efectua verificările şi reviziile instalaţiilor de gaze. Ca specialişti ai echipei EK Instal, ne regăsim printre aceştia şi ne ocupăm inclusiv de montare pentru detectoare de gaze.

Orice scăpare de gaze percepută de senzorii dispozitivului este anunţată prin semnal sonor. În această situaţie, alimentarea cu gaze este oprită automat, iar riscul de producere a accidentelor dispare.

Îşi merită un astfel de dispozitiv investiţia? Credem că da, din moment ce semnalele de alarmă pe care le emite pot fi considerate echivalentul unei vieţi salvate. Dincolo de obligaţia legală, poate că un asemenea străjer merită să-şi găsească locul şi în locuinţa ta.