Indiferent că este zi sau noapte, ai parte de căldură și apă caldă astfel că revizia centralei termice ar trebui să fie o prioritate. Fiind un aliat atât de important împotriva frigului, este recomandat să-i asigurăm un mod de funcționare corect și sigur.

 

Întreținerea instalațiilor și echipamentelor este efectuată pentru a preveni apariția problemelor, pentru a remedia defecțiunile și pentru a fi siguri de faptul că echipamentul funcționează eficient. De aceea, revizia centralei este extrem de importantă, deoarece crește durata de viață a sistemului tău de încălzire și te vei putea bucura de funcționalitatea sa mai mult timp.

Deoarece centrala termică reprezintă una dintre cele mai scumpe achiziții, este normal să vrei să-i mărești durata de funcționare cât mai mult posibil. Rezistența pe termen lung și eficiența centralei tale depind de întreținerea regulată a acesteia. De aceea, astăzi îți vom prezenta în ce constă revizia centralei și ce beneficii îți poate aduce.

 

Ce presupune revizia centralei?

Revizia presupune o examinare completă a tuturor părților sale, de la examinarea stării generale a cazanului până la inspectarea conductelor, caloriferelor și a mecanismelor de control și siguranță. Personalul calificat va începe cu o verificare vizuală pentru a se asigura că, cazanul și conductele asociate sunt instalate și poziționate corect. De asemenea acesta va verifica apoi dacă centrala funcționează corect și va identifica orice probleme inițiale. Apoi va scoate carcasa pentru a se uita la componentele acesteia. Se va verifica dacă centrala funcționează în parametrii normali și vor fi curățate componentele din interiorul acesteia.

Inginerul va verifica următoarele:

 • Presiunea și debitul gazului;
 • Dispozitivele de control și de siguranță (valvă de gaz, debitmetru, termostate etc.);
 • Se va utiliza un dispozitiv special pentru a se asigura că centrala arde amestecul potrivit de gaz și aer și că, coșul nu este blocat;
 • Conexiunile electrice sunt curate și în stare bună;
 • Ventilatoarele și alte componente cheie funcționează eficient;
 • Sigiliile sunt intacte;
 • Condiția camerei etanșe și dacă aceasta este închisă ermetic;
 • Electrozii sunt într-o stare bună;
 • Dispozitivele de siguranță;
 • Sifonul de condens și conducta nu sunt blocate;
 • Presiunea apei din instalația rece, care trebuie să fie de aproximativ 1 bar;
 • Conductele de apă și gaz.

 

Care sunt beneficiile reviziei tehnice a centralei termice?

Revizia tehnică periodică a centralei tale are numeroase avantaje atât pentru echipamentul în sine, cât și pentru confortul și bugetul familiei tale. Descoperă cele mai importante avantaje mai jos.

Siguranța ta și a familiei tale

Prioritatea fiecăruia dintre noi este să trăim în siguranță în propria casă, alături de familiile noastre. În ciuda frecvenței foarte scăzute a scurgerilor de gaz, există posibilitatea ca acestea să apară. Însă, prin întreținerea regulată a centralei și a sistemului de încălzire, riscul este redus semnificativ.

O problemă mai frecventă a unei centrale prost întreținute este amenințarea intoxicației cu monoxid de carbon. Acesta poate fi produs la niveluri mai ridicate dacă există o problemă cu cantitatea de oxigen disponibilă pentru arderea gazului, dar și dacă există vreo problemă la sistemul de evacuare a gazelor arse, de exemplu acumularea de funingine.

Facturi mai mici

Întreținerea centralei este uneori văzută ca o altă cheltuială care poate fi evitată, mai ales în contextul actual. Însă, dacă ai o centrală eficientă, facturile tale la energie se vor reduce semnificativ.  În plus, centralele care nu dau randament din cauza problemelor tehnice sunt mai dăunătoare mediului.

În timpul reviziei centralei, personalul calificat va efectua toate verificările necesare, pentru a se asigura că aceasta funcționează cât mai eficient posibil, ceea ce te va ajuta să economisești timp și bani.

 

Eviți să achiziționezi o centrală nouă când nu este cazul

Toată lumea este conștientă de faptul că centralele nu rezistă la infinit. În cele din urmă, acestea se vor uza și vor trebui înlocuite, sau vor deveni atât de ineficiente încât cumpărarea uneia noi va fi mai rentabilă. Întreținerea regulată a centralei îi va crește, fără îndoială, durata de viață și, având în vedere că una nouă costă de obicei între 4000 și 7000 de lei, nu este o cheltuială pe care vrei să o ai în perioade scurte de timp.

O centrală care este întreținută în mod regulat de un profesionist ar trebui să reziste între 15 și 20 de ani, adică cât timp ne dorim cu toții să dureze orice investiție de acest fel. Dacă nu este întreținută corespunzător, poate pierde cu ușurință de la o treime până la jumătate din durata de viață utilă. În plus, întreținerea regulată va ajuta la evitarea reparațiilor potențial costisitoare.

Pot fi detectate devreme potențialele probleme

Pe lângă prelungirea duratei de viață a centralei tale, întreținerea regulată te poate asigura că potențialele probleme sunt identificate mai devreme, înainte ca acestea să se transforme în facturi mari pentru reparații. Oricât de mici ar fi defecțiunile, acestea se vor agrava dacă sunt ignorate. De aceea, revizia centralei trebuie făcută pe perioada verii sau în ultimă instanță la începutul toamnei, pentru că nimeni nu își dorește să aibă probleme tehnice cu centrala atunci când se instalează frigul.

EK Instal are o divizie special concepută pentru verificarea tehnică periodică (VTP). În colaborare cu firme autorizate ISCIR, oferim servicii profesionale de întreținere și asistență. Cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație suntem disponibili oricând să-ți menținem centrala  într-o  stare bună de funcționare. Apelează cu încredere la specialiștii noștri pentru revizia centralei tale.