Să știi și să fii la curent cu funcționarea sistemului de încălzire la centrala pe gaz sau oricare alt sistem de încălzire este o necesitate. Înainte de inventarea centralei, oamenii se bazau pe focul de lemne și cărbune pentru a-și încălzi casele. Asta însemna aprinderea unui foc în fiecare cameră a casei în care voiai să fii confortabil din punct de vedere termic. Astăzi, în epoca centralelor moderne, acesta ar fi un inconvenient de neconceput pentru majoritatea.
Centralele pe gaz sunt o componentă comună a sistemelor de încălzire centralizată. Ele se găsesc în aproape fiecare casă și loc de muncă. Cu toate acestea, în timp ce marea majoritate a caselor din România sunt dotate cu centrală proprie, mulți oameni nu sunt siguri exact ce este, cum funcționează sau ce pot face pentru ca acesta să funcționeze mai eficient. În realitate, acestea sunt dispozitive relativ simple. Înțelegerea modului în care funcționează te poate ajuta să înțelegi când este timpul pentru reparații sau înlocuiri de piese.
Să intrăm direct în subiect și să vedem cum funcționează centrala pe gaz. Indiferent dacă ești curios sau un aspirant al tehnologiei, întotdeauna ai nevoie să acumulezi cât mai multe informații.
Cum funcționează centrala ta?
Într-o centrală tipică pe gaz există conducte care intră pe dedesubt. Una este conducta care alimentează gazul de la rețeaua de alimentare cu gaz în centrală. O altă conductă permite intrarea apei rece în cazan, pentru a putea fi încălzită. Iar o alta permite ieșirea apei calde din cazan, astfel încât să poată fi pompată în jurul casei tale.
- În interiorul centralei se află jeturile de combustibil și schimbătoarele de căldură. Când pornești încălzirea, se deschide o supapă care permite gazului de la rețea să intre într-o cameră de ardere etanșă din interiorul centralei. Gazul intră printr-o mulțime de supape mici și este aprins de un comutator electric de aprindere care creează flăcări albastre. Aceste jeturi încălzesc o componentă metalică din centrală. Denumită schimbător de căldură, are rolul de a transfera căldura conductei de apă rece. Aceasta transferă căldura de la jeturile de gaz în apă și o încălzește până la aproximativ 60 °.
- Odată ce apa a fost încălzită la o anumită temperatură, o pompă electrică care se află fie în interiorul centralei, fie foarte aproape de aceasta o va pompa în jurul unui circuit continuu de țevi. Acestea trec prin toată casa și trec prin toate caloriferele, atât la etaj cât și la parter.
- Apa caldă intră în fiecare calorifer, curge în jurul unei bucle închise, adică intră pe o parte și iese pe cealaltă, emanând căldură în cameră.
- Când apa a trecut prin toate caloriferele, se întoarce în centrală. Până în acest moment, s-a răcit destul de mult. Destul încât centrala va reîncălzi jeturile de gaz pentru a reîncălzi apa înainte de a o trimite din nou pe traseu. Aceeași apă va fi circulată în fiecare zi, până când sistemul este golit de un inginer profesionist.
- În timp ce centrala arde gaz, produce gaze reziduale care trebuie eliberate în afara locuinței. Acest lucru se face printr-un tub numit coș.
Ce fac termostatele?
Există mai multe tipuri de termostate din care să alegi. Cele mai elementare sunt controlate manual, adică trebuie să-l pornești și să îl oprești din nou atunci când simți că este prea cald sau prea frig.
Alternativ, un termostat care este montat pe un perete va monitoriza temperatura din camera respectivă. Setezi termostatul la temperatura dorită și atunci când camera scade sub acest nivel centrala va porni. Când camera atinge temperatura necesară, centrala se va opri automat.
Astăzi, majoritatea oamenilor au termostate programabile. Acestea pot fi programate să pornească și să oprească centrala în anumite momente ale zilei. Tehnologia termostatului inteligent devine din ce în ce mai populară. Aceste sisteme de încălzire pot fi controlate de pe un dispozitiv inteligent, cum ar fi un laptop sau un smartphone, de oriunde te afli în lume. Este alegerea ta pentru ce tip de termostat optezi.
Care sunt avantajele unui sistem de boiler?
Există câteva beneficii importante de luat în considerare atunci când te gândești la modul în care funcționează o centrală. Și cu atât mai mult dacă dorești să instalezi un nou sistem sau să păstrezi sistemul existent de încălzire.
Economii de energie: în cea mai mare parte, centralele sunt o afacere mai bună, deoarece folosesc mai puțin combustibil pentru a încălzi casa.
Mai puțină întreținere: dacă faci revizia centralei la timp nu ar trebui să ai probleme de întreținere suplimentare.
Consistență: Căldura produsă de centrală este mai consistentă și mai bine distribuită în toată casa.
Mai puțin zgomot: Centralele sunt de obicei mai silențioase deoarece nu au zgomot de aer cald care suflă în toată casa, precum aerotermele.
Aer mai curat: Deoarece sistemul centralei nu suflă aer, potențialul de răspândire a prafului și a alergenilor în casa ta este redus.
Dacă consideri că centrala ta nu funcționează corespunzător, intră pe site-ul https://www.ekinstal.ro/ nostru și vezi ce serviciu ți se potrivește.
Noi suntem alături de tine și gata să te ajutăm în orice moment.