Verificarea centralei și instalației de gaze ar trebui să fie prioritatea principală pe timpul anotimpului rece. Să ai casa călduroasă și în siguranță presupune să te asiguri constant că centrala termică funcționează cum trebuie și nu există niciun risc de a avea surprize neplăcute. Expertiza și sfatul unui specialist sunt absolut necesare În acest caz. Acesta poate determina dacă instalațiile de gaze sunt în parametri normali sau dacă e nevoie de o îmbunătățire.

Din experiență, s-au constatat multe defecțiuni sau neconformități față de reglementările legale impuse în domeniu. Mulți nu realizează pe moment, însă aceste abateri pot avea consecințe grave asupra vieții sau integrității imobilelor. De aceea, scopul verificării este de a se constata gradul de uzură al instalațiilor de gaze, al aparatelor de consum și al pieselor conexe. În acest mod, se intervine în timp util pentru a se executa reparațiile, astfel încât eventualele accidente să fie evitate.

Legea din anul 2009, conform normativului de gaze NTPEE 2008, impune ca agenții economici autorizați ANRE să efectueze Verificările Tehnice Periodice ale instalațiilor de gaze naturale la fiecare 2 ani. Operațiunile sunt obligatorii pentru toți consumatorii, iar nerespectarea lor pot duce la întreruperea furnizării cu gaze ca o măsură de siguranță.

Atunci când agenții economici se prezintă la locuința dumneavoastră pentru a efectua verificarea centralei și instalației, trebuie să fiți informați despre criteriile ce decid dacă rezultatul verificării este admis sau nu.

 

Condițiile pentru ca rezultatul de la verificare să fie admis:

  • Să nu existe modificări față de proiectul inițial al instalației;
  • Să fie în termen de valabilitate racordul flexibil de legătură de la aragaz și centrala termică. Dacă termenul de 2 ani este depășit sau nu se poate face dovada valabilității, racordul flexibil trebuie înlocuit;
  • Încăperile cu risc de intoxicări (cele fără geamuri sau grile de ventilare, în care există aparat de funcționare cu flacără deschisă) să aibă detector de gaze racordat la o electrovalvă care se montează în punctul cel mai îndepărtat al instalației de gaze;
  • Este necesară existența detectorului în cadrul apartamentelor care au contor separat și prin care traversează coloana instalațiilor de gaze din cadrul blocului cu instalație comună;
  • Robinetul de închidere de la centrală/aragaz/sobă/cazan trebuie să fie funcțional. Dacă aceștia nu îndeplinesc condițiile de funcționare în siguranță, este obligatorie înlocuirea lor;
  • Se prevede la partea superioară a casei scărilor clădirilor etajate un orificiu cu diametrul de 150-200 mm, pentru evacuarea infiltrațiilor și scăpărilor de gaze naturale care se pot acumula.

Acestea sunt condițiile necesare pentru funcționarea în siguranță a instalațiilor de gaze. În cazul în care nu sunt îndeplinite, iar beneficiarul refuză remedierea defecțiunilor, se recurge la sistarea furnizării gazelor pe instalație. Această decizie rămâne valabilă până la remedierea situațiilor neconforme și până la înregistrarea documentelor de verificare/revizie la operatorul de sistem.

 

Apelați întotdeauna la o firmă autorizată ANRE pentru verificarea centralei și instalației de gaze. Ek Instal face din nevoile dumneavoastră o prioritate!