O locuință nouă, fie că vorbim de apartament sau casă, este un prilej de bucurie, mai ales atunci când îți amenajezi spațiul așa cum îți dorești. Totodată, anumite echipamente și instalații, precum centrala termică, trebuie să respecte o serie de norme de instalare și siguranță. Acest aspect este pe de o parte normal, iar pe de altă parte o obligație legislativă. Cu siguranță oricine își dorește un cămin confortabil, cu riscuri scăzute de incidente. Astfel, fie că vorbim de o centrală termică pe gaz, peleți, lemne sau peleți, locul și modul în care aceasta este instalată se face cu respectarea unor reguli stricte.

Montarea și racordarea centralei termice

Un prim aspect de care trebuie să ții cont este cine face montarea și racordarea centralei termice. Este esențial și obligatoriu ca o firmă specializată și autorizată de ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) să realizeze montarea conform procedurilor și standardelor din domeniu. După îndeplinirea acestei etape, racordarea centralei termice la rețeaua de gaze se face doar de către o firmă autorizată de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). Nu în ultimul rând, inclusiv revizia și lucrările de mentenanță trebuie realizate tot de către o persoană juridică înregistrată la ANRE.

Centrala termică – condiții de montare

Locația viitoarei tale centrale termice este unul dintre criteriile de care specialiștii vor ține cont în montarea acesteia. Astfel, discutăm în continuare de condițiile minime care trebuie respectate în funcție de tiraj:

Tiraj natural

În ceea ce privește centrala termică cu tiraj natural, aceasta trebuie să îndeplinească anumite reguli ce țin de spațiul de montare, precum:

 • Să aibă un volum interior minim stabilit prin lege;
 • Să asigure pătrunderea aerului proaspăt care este necesar arderii, iar priza de aer proaspăt trebuie să fie neobturabilă și făcută în peretele exterior al încăperii;
 • Să aibă un sistem propriu de ventilație naturală sau mecanică;
 • Să aibă prevăzute suprafețe vitrate (precum golurile din zidărie – ferestre, luminatoare ș.a.);
 • Să permită evacuarea totală a gazelor de ardere – care se va face în exterior, deasupra acoperișului clădirii, printr-un coș individual și cu respectarea normelor specifice din domeniu;
 • Să permită un spațiu de acces de minimum 0,4 metri în jurul aparatului și acces permanent liber la partea frontală.

Tiraj forțat

Dacă locuiești la bloc, montarea unei centrale termice cu tiraj forțat este obligatorie. În plus, există câteva norme care trebui urmate cu strictețe, precum:

 • Aspirația aerului și evacuarea gazelor se va face direct din și către exterior, prin simpla traversare a unui perete;
 • Încăperea unde este montată centrala trebuie să aibă o suprafață vitrată de minimum 0,03 mp/mc volum încăpere pentru construcții din beton și 0,05 mp/mc pentru cele din cărămidă;
 • În cazul unei centrale cu tiraj forțat nu este nevoie de o priză de aer proaspăt;
 • Inclusiv și în cazul centralelor cu tiraj forțat se va lasă un spațiu de minimum 0,4 m în jurul dispozitivului. Acest spațiu trebuie dublat și de acces liber permanent la partea frontală a aparatului;
 • Aspirația și evacuarea gazelor de ardere se pot realiza printr-un kit coaxial, dar și separat, prin racorduri din și în afară clădirii.

Locurile în care NU ai voie să instalezi o centrală termică

 • În dormitor sau în camera de zi;
 • Într-un spațiu supus riscului de condens sau îngheț (balcon deschis de exemplu);
 • În spații în care se produce mult praf sau umezeală;
 • Pe pereți sau pardoseli realizate din materiale combustibile (lemn de exemplu);
 • În spații unde sunt depozitate materiale inflamabile sau explozive;
 • În baie dacă centrala are cameră de ardere deschisă sau tiraj natural;
 • Dacă centrala termică funcționează pe bază de GPL (propan sau butan), aceasta nu va fi montată la subsolul unei clădiri. Este permisă, în schimb, montarea centralelor în demisoluri, însă doar în cazul în care încăperea este prevăzută cu o instalație de detectare a scurgerilor de gaz. În plus, trebuie să existe și o electrovalvă automată de închidere a alimentării cu combustibil. Aceasta va fi amplasată în exteriorul încăperii în care se află centrala termică;
 • În spații care împiedică accesarea căilor de acces în caz de incendiu și la distanță de cel puțin 0,4 metri față de alte obiecte (adica nu încorporată în mobilierul de bucătărie).

În plus, odată cu instalarea unei centrale termice este obligatorie și montarea unui detector de gaz în aproprierea acesteia.

Menținerea unui cămin sigur și administrat responsabil nu mai este o bătaie de cap. Echipa EK Instal îți oferă servicii profesioniste, sigure și autorizate pentru a preveni orice incident neplăcut. Îți stăm la dispoziție pentru mai multe informații în oricare dintre cele 11 puncte de lucru din România. Dacă ai o centrală termică, realizăm cu profesionalism verificarea acesteia. În plus, te putem ajuta inclusiv cu următoarele servicii dedicate locuinței tale: