Locuința ta are nevoie de acea centrală care să îți ofere comoditate și siguranță. Nimic nu este mai plăcut decât să te întorci la o casă caldă și confortabilă când afară este frig și plouă, iar serile devin din ce în ce mai scurte. Dar ce sistem de încălzire poate oferi cea mai mare căldură fără a costa o avere? Care va necesita cea mai mică întreținere și va avea o durată îndelungată de funcționare? Hai să aflăm.

 

Atunci când dorești să achiziționezi o centrală nouă, poate fi dificil să faci alegerea potrivită și să găsești soluția potrivită pentru casa ta. De aceea este foarte important să cunoști diferitele tipuri de centrale și cum funcționează acestea. Mulți oameni caută pe internet centrală clasică vs în condensare, întrebându-se care este diferența dintre cei doi termeni.

 

Pentru a lua cea mai bună decizie, ar trebui să știi cum funcționează ambele tipuri de centrală. De asemenea, trebuie să analizezi avantajele și dezavantajele lor. De aceea, mai jos, am comparat centrala clasică cu cea în condensare. Care centrală se va potrivi cel mai bine în casa ta? Răspunsul ar trebui să fie evident atunci când vei lua în considerare informațiile din acest articol.

Ce este centrala clasică?

Cunoscut și sub denumirea de boiler tradițional, o centrală clasică este folosită doar pentru căldură. Acestea se găsesc instalate în majoritatea caselor vechi, deoarece se încadrează în designul și structura proprietății sau proprietarii nu au dorit să le înlocuiască. Centrala este atașată la sistemul tradițional de încălzire și apă caldă a casei.

 

Cum funcționează centrala clasică?

O centrală clasică are două rezervoare. Unul este un rezervor cu apă rece iar cel de-al doilea este un rezervor de stocare a apei calde. Apa este furnizată din rezervorul de alimentare cu apă rece, încălzită și apoi stocată în rezervorul de apă caldă. Pentru a menține casa caldă, apa din rezervorul fierbinte pompează în jurul sistemului de încălzire a centralei.

Deoarece stochează apă caldă, întreaga casă primește o aprovizionare constantă, la nevoie. Centrala nu se bazează pe presiunea de la rețea.

 

Avantajele centralei clasice

Dacă centrala se defectează, vei primi în continuare alimentare cu apă caldă. De asemenea, poți instala un încălzitor cu imersie în cilindrul de apă caldă pentru a încălzi apa.

Există suficientă apă caldă pentru mai mulți utilizatori. Chiar dacă mai multe robinete sunt deschise și se utilizează apă caldă, nu este nevoie să îți faci griji. Acest lucru nu afectează temperatura sau presiunea apei. Centralele clasice sunt cele mai bune pentru a satisface cerințele mari de apă caldă. Toată lumea va primi apă fierbinte până când cilindrul trebuie reumplut.

Dezavantajele centralei clasice

Centralele clasice au unele dezavantaje, de aceea nu mai reprezintă prima alegere pentru majoritatea oamenilor:

 

Cazanele convenționale au nevoie de mult spațiu de depozitare – vei avea nevoie de o mansardă pentru amplasarea rezervorului de apă și de un dulap pentru boilerul de apă caldă. În cazul în care locuiești într-un apartament sau o casă mică, aceasta nu este o opțiune ideală.

Fără alimentare instantanee cu apă – odată ce toată apa fierbinte din cilindru este consumată, va trebui să aștepți până când rezervorul încălzește apa. Acest lucru ar putea dura ceva timp.

Pierderi frecvente de căldură – dat fiind faptul că există un rezervor cu apă fierbinte, dacă un cilindru nu este izolat corespunzător, acesta ar putea pierde căldură. Cu alte cuvinte, apa se va răci foarte repede.

Sistemul este unul dificil – centralele clasice sunt complicate din punct de vedere al instalării. Au piese și conducte diferite. Instalarea poate consuma timp și necesită mai multe ore de lucru.

Constrângeri de performanță – trebuie să existe o cantitate suficientă de presiune din sursa principală de apă pentru a te asigura că ai un flux constant de apă caldă în robinete. Presiunea apei nu este întotdeauna în parametrii normali. Pentru a crește debitul, multe gospodării instalează o pompă. Asta reprezentând o cheltuială suplimentară.

 

Ce este o centrală în condensare?

O centrală în condensare captează căldura din gazele reziduale, folosind-o pentru a încălzi apa care se întoarce în cazan, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțină energie pentru a reîncălzi apa care circulă prin sistemul de încălzire al centralei. Iată cum funcționează:

 

  1. Centrala în condensare arde combustibilul pentru a crea căldură. Apa încălzită curge prin conductele din sistemul central pentru a încălzi caloriferele din locuința ta.
  2. Când acest proces este finalizat și apa răcită reintră în cazan, este introdusă într-un schimbător de căldură pentru a o încălzi.
  3. Schimbătorul de căldură este alimentat de căldura generată de gazele de ardere. Prin urmare, este nevoie de mai puțin combustibil pentru a alimenta arzătorul
  4. Gazele reziduale, produse în timpul arderii și pe măsură ce apa este încălzită, se răcesc rapid. Însă nu trebuie să îți faci griji, toată această căldură nu este risipită. Energia termică pe care o conțin gazele reziduale este eliberată în schimb prin condensare. Această energie termică este utilizată de centrala ta în condensare pentru a continua să alimenteze încălzirea centrală.
  5. Ce se întâmplă cu gazele reziduale și vaporii de apă? Gazele reziduale răcite sunt eliberate în atmosferă prin conducta de ardere, în timp ce vaporii de apă din gazele de ardere sunt, de asemenea, captați și transformați într-un lichid. Apa uzată iese din sistem prin conducta de condens a centralei.

 

Avantajele instalării unei centrale în condensare

Centralele în condensare sunt cea mai populară alegere a gospodăriilor moderne din întreaga lume, deoarece oferă următoarele avantaje:

 

Eficiență ridicată – centralele în condensare sunt foarte eficiente. Poți economisi bani la facturile de încălzire trecând de la o centrală convențională la una în condensare.

Accesibilitate – costul de instalare al unei centrale în condensare este scăzut în comparație cu un sistem de încălzire tradițional. Piesele centralei sunt, de asemenea, ușor de găsit. Întregul sistem este mai puțin complex și sunt necesare puține ore de lucru pentru instalare.

Funcționare mai rapidă – centralele în condensare sunt mai rapide decât cele convenționale. Nu este nevoie să aștepți pentru a obține apă caldă. Vei beneficia de furnizare nelimitată de apă caldă la cerere.

Mai puțin spațiu necesar pentru instalare – centralele în condensare au dimensiuni compacte. Nu au un rezervor separat de stocare a apei, fie ea rece sau caldă. Acest lucru este ideal pentru orice locuință.

Alimentare cu apă curată – deoarece apa este furnizată direct de la rețea și nu este stocată într-un rezervor, nu trebuie să îți faci griji cu privire la depuneri. Apa care curge prin robinete va fi mult mai curată.

 

Dezavantajele centralei în condensare

Acest tip de centrale sunt populare, dar au și câteva probleme de care ar trebui să fii conștient.

Depind de presiunea rețelei – centrala în condensare funcționează corect atunci când presiunea la rețea este bună. Înainte de a instala centrala, este o idee bună să testezi presiunea din rețea.

Lipsa rezervorului de apă – centralele în condensare nu au un rezervor de stocare a apei calde care să o poată stoca pentru urgențe. Dacă centrala se defectează, casa ta va rămâne fără apă caldă și încălzire.

De ce să alegi o centrală în condensare?

Ar trebui să alegi o centrală în condensare dacă:

  • Ești în căutarea unui sistem de încălzire care să te ajute să economisești mai mulți bani la factura de gaz;
  • Vrei costuri de funcționare mai ieftine;
  • Emisiile scăzute de carbon sunt o prioritate pentru tine;
  • Ești dornic de o garanție bună pentru piese;
  • Îți dorești mai mult confort pentru tine și familia ta.

Centralele în condensare sunt compacte, se instalează rapid și oferă apă caldă la cerere. Nu au rezervoare de depozitare sau cilindri, ceea ce le face ideale pentru orice tip de casă. Încălzirea casei tale cu gaz reprezintă o alegere confortabilă și ecologică. Eficiența ridicată de ardere a unei centrale pe gaz reduce costurile de funcționare.

Centrala în condensare reprezintă viitorul și de asemenea, tehnologia acesteia este benefică pentru încălzirea casei tale.