Centrala termică este unul dintre cele mai importante sisteme din casa ta, iar problemele care apar cu aceasta pot pune în pericol confortul și siguranța ta.
Când centrala termică nu pornește, îți poate strica întreaga zi. Vei rămâne fără apă caldă și încălzire. De aceea este necesar să pui centrala în funcțiune cât mai repede posibil. Poți efectua câteva verificări simple pe cont propriu pentru a aprinde din nou cazanul. Pentru asta, este imperativ să cunoști cauza care a generat problema.
Centrala termică nu pornește? Iată câteva defecțiuni comune
1. Arzător blocat
Când centrala arde, aceasta produce dioxid de carbon. Dacă gazul CO2 înfundă arzătorul, flacăra va fi inconsistentă. Prin urmare, nu vei avea apă caldă sau încălzire. Curățarea acumulării de carbon ar trebui să rezolve această problemă. De asemenea, poate fi necesar să-l înlocuiești dacă există vreun fel de deteriorare.
2. O defecțiune la ventilator
Când consumi apă caldă sau foloseștii încălzirea, vei observa că un ventilator începe să funcționeze. Acest ventilator nu este pentru răcirea cazanului. Scopul său este de a crea un tiraj pentru a împinge gazele nocive departe de cazan și în coș. Apoi, aceste gaze ies în siguranță din casa ta. Dacă ventilatorul nu funcționează, centrala termică nu se va aprinde. Acest lucru va determina în schimb blocarea centraleii. Nu este indicat să pornești centrala într-un astfel de caz, deoarece poate fi periculos.
3. Presiune insuficientă a gazului
Uneori, presiunea gazului nu este suficientă iar centrala termică nu va porni. Presiunea trebuie testată pentru a determina unde se află problema.
4. Supapă de gaz defectă
Supapa de gaz controlează alimentarea și fluxul de gaz. Ori de câte ori centrala are nevoie de mai multă căldură pentru a funcționa, supapa se deschide automat pentru a furniza mai mult combustibil. Dacă centrala termică nu se aprinde, există posibilitatea ca supapa să fie blocată sau să fie deteriorate conexiunile cablate.
5. Fără lumină pilot
Când centrala nu se aprinde și lumina pilot s-a stins, aceasta înseamnă de obicei că reziduurile au blocat jetul. Chiar și cea mai mică bucată de murdărie poate bloca jetul și poate face ca lumina pilot să se stingă. În cele din urmă, centrala nu se mai aprinde.
6. Conducte înghețate
Dacă nu sunt instalate corect, au tendința de a îngheța în condiții meteorologice extreme. Acest lucru ar putea împiedica aprinderea centralei.
7. Defecțiune electrică
Centrala termică îți încălzește locuința având ca și combustibil gazul, dar are și unele componente electrice. Energia electrică este necesară pentru a funcționa centrala, așa cum un autoturism are nevoie de o baterie pentru aprindere înainte de a utiliza combustibil. Uneori, centrala termică nu pornește din cauza unei defecțiuni electrice. Acesta ar putea fi un ștecher defect sau o siguranță arsă. Nu vei putea identifica singur problema. Trebuie să apelezi la un inginer profesionist pentru a verifica defecțiunile electrice.
Soluții comune pe care poți încerca înainte de a apela un inginer
Poți efectua singur anumite remedieri pentru ca centrala termică să funcționeze din nou. Iată cum poți proceda dacă centrala nu pornește:
Verifică elementele de bază
Verifică dacă alte aparate care funcționează pe gaz funcționează bine. Verifică cutia de siguranțe pentru a te asigura că întrerupătoarele nu sunt declanșate.
Reprogramează în caz de întreruperi de curent
Dacă ai avut o întrerupere recentă de curent, sunt șanse ca temporizatorul centralei să se reseteze singur. Tot ce trebuie să faci este să-i resetezi fusul orar și va începe să funcționeze din nou.
Verifică manometrul
Verifică manometrul centrale. Câți bari vezi? Dacă arată un bar sau mai puțin, presiunea este scăzută. Trebuie doar să crești presiunea și centrala va porni din nou.
Pentru aceasta este necesar să cauți bucla de umplere. De obicei este situat în partea de jos a unității. În timp ce schimbi presiunea, asigură-te că oprești mai întâi centrala. Deschide supapa și vei auzi umplerea cu apă în sistem. Acest lucru ar trebui să crească indicatorul de presiune. Închide supapa imediat ce presiunea atinge 1,5, apoi poți porni centrala.
Crește temperatura setată din termostat
Dacă termostatul este setat la o temperatură mai mică față de cea din interiorul casei, centrala termică nu va porni. Nu ai de făcut decât să setezi o temperatură mai mare (de preferat temperatura pe care o dorești constant în locuința ta), iar centrala va începe să funcționeze.
Resetarea centralei
Uneori, tot ce are nevoie un aparat este o resetare. Nu există defecțiuni electrice sau mecanice. Centrala termică trebuie pur și simplu să se odihnească câteva secunde. Oprește sursa de alimentare și așteaptă 60 de secunde, apoi pornește-o. Centrala ar trebui să înceapă să funcționeze din nou.
Aerisește caloriferele
Pentru a efectua această operațiune, opreștei mai întâi sistemul de încălzire centrală. Toate caloriferele trebuie să fie reci. Folosește cheia radiatorului și atașeaz-o la supapă. Ia o bucată de pânză și rotește încet cheia în sens invers acelor de ceasornic. Vei auzi un șuierat. Aceasta înseamnă că gazul iese din radiator. După ce ai terminat, închide din nou supapa.
Este posibil ca centrala să nu funcționeze din diverse motive posibile, presiune insuficientă, blocaj în arzător, supape defecte, țevi înghețate etc.
Uneori, poți rezolva singur problema. În alte cazuri, nu ai de ales decât să apelezi la un inginer. În astfel de situații, poți apela la echipa EK INSTAL. Noi oferim servicii complete de verificare și revizie a instalațiilor de gaze și centralelor termice. Dacă dorești să afli mai multe despre noi poți intra pe site: https://www.ekinstal.ro/ .